Ana içeriğe atla

ANAM, CANIM ANAM

                       


                            ANAM, CANIM ANAM

    "  Anam, canım anam!" diyebilen kaç kişi var içimizde? Canı gönülden mi diyor, yoksa ağzının ucuyla mı diyor?

     Vefakar, cefakar annelerin günü geldi. Bütün mağazalar indirimlerini verdi. "Annelerinize hediye alın, mutlu olsun, görevi olan ev işlerinde  az yorulsun." mu diyorlar sizce? Çoğu kişi de annesini mutlu etmek adına evin ihtiyaçlarını bir bir alıyor. Anneler de mutlu oluyor. Çünkü değer verilmiş, çocukları ve eşi bir gün de olsa mutlu olmasını sağlamışlardır. 

    Ya günü kutlanmayan, gönlü hoş edilmeyen annelere ne demeli? Hediye almayı bırak evin önünden bir çiçek toplayıp verilmeyen, o gün için bir yemeğe götürülmeyen, o gün hiç ev işi yaptırılmayarak ödüllendirilmeyen, her şeyden öte bir gün azarlanmayan zavallı annelerimize  'Ya sabır' çeksin mi diyelim? 

     Anne kutsal bir varlıktır. Bizim dünyaya gelmemize vesile olan, gecesini gündüzünü bize adayan, canını bile hiç düşünmeden feda eden kişidir.  Allah "ÖF bile demeyin." derken, bizlerin param parça ettiği kişidir. Allahü Teala "Cennet anaların ayakları altındadır." buyurmuştur.

     Yeni nesil kuşağın çoğunluğu bugün annelerine isyan eden, dünyaya getirdiği için devamlı suçlayan, "Ben mi istedim, doğurmasaydın!" diye sık sık çemkiren kişilerden oluşmaktadır. Anne onu dünyaya getirdiyse; doyuracak, ölene kadar hizmet edecek düşüncesini taşımaktalar. Anne köle, çocuk sahip rolündeyiz maalesef. Sevgili çocuklar, anne babalarınız ömür boyu sizin hizmetkarınız olamaz. Belli yaşa geldikten sonra sorumluluğunuzu alabilir, kendi ayaklarınızın üstünde durabilirsiniz. İyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayırabiliyorsanız anne babaya da gereksiz isyanın anlamı var mı? Bu biraz bencilliğe, sadistlige girmiyor mu?

   Bir de annesine içten içe kin besleyip, bir türlü affetmeyenler var. Annesini beğenmez, onunla yaşamayı bırak fotolarda bile görünmek istemeyenler var. Annen senin rakibin değil, düşmanın hiç değil. Annelere kin tutulmaz, küsülmez. 

 İnsan olarak şunu düşünelim: Bu alemi yaratan, bir düzen koyan yüce bir varlık var, O da Allah'tır. O, 'Ol' demeyince hiçbir şey olmaz, kıpırdamaz. İnsanı, hayvanı, bitkiyi yaratan da  O'dur. Bizim yaratılışımıza, ana-babamıza isyanımız Allah'a isyandır. Allah, özellikle anneye annelik duygusu denilen "çocuğunu koruma, kollama, fedakarlık, merhamet, özveri " gibi özellikleri vermiştir. Çevremizdeki hayvanlara bile baktığımızda yavrusunu nasıl koruduğunu görürüz. Bir tavuğun, bir kedinin yavrusuna el uzat bakalım, neler yapacağını görürsün. İnsan olarak da bir anne çocuğunu çevresindeki tüm tehlikelerden korumaya çalışır, çocuğunun rahat ve huzurlu yaşaması için elinden gelenin fazlasını gösterir. Bazı anneler aşırı korumacılık yaparak ileri gidebilir. Bu da çocukta öz güven eksikliğine yol açabilir veya aşırı hırçın olmalarına sebep olabilir. Ancak şunu bilin ki; anne babalar çocuklarının hep güvende olmasını ister. Bu yüzden hoş görülü yaklaşım gerekir. 

Evet yine bir anneler günü geldi. Tüm annelerimiz sevinsin, mutlu olsun. Annelerin kıymeti bir gün değil her gün bilinsin. Arkadaş seçme hakkın var, ancak anne seçme hakkın yok. Senin bir annen var. Başka da yok. Anneler ölünce pişmanlık duymak yerine sağlığında kıymetini bilelim.

"Ana başta tac imiş,

Her derde ilaç imiş.

Bir evlat pir olsa da

Anaya muhtaç imiş."

    Hiç bir kucak onun kucağı kadar sıcak değildir. Hiç bir el onun eli kadar yumuşak değildir. Hiç bir kalp onun kalbi kadar geniş, ferah değildir. Bir annenin kaç evladı olursa olsun sevgisi hepsine eşittir. Çocukları arasında ayırım yapmaz. Anadan uzaklaşan evlattır, ayırım yaptığını düşünen evlattır. Sakın ola ki sanmalarla hareket etmeyin. 

  Tüm annelerin gözünden akan yaş; sevinç göz yaşı olsun, mutluluk göz yaşı olsun.

       İncilay Öğretmen


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BABANIN ÇOCUKLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

                                                                   BABANIN  ÇOCUKLARI  ÜZERİNDEKİ  ETKİLERİ        Babanın sanatı oğula mirastır, demiştir atalarımız. Babanın sanatı nedir?  Görünen sanat yaptığı meslektir. Ya görünmeyen sanatı nedir? Asıl çocuklarına kalan sanat odur. Aslında görünmeyen sanatı çoktur ve 'sanatlar' diye çoğul söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalarda zeka geninin anneden geçtiği üzerinde hemfikir olunmuştur. Babadan evlatlarına miras olarak kalanlar nelerdir?       Baba güçtür. Gücün, kuvvetin temsilcisidir.  Çocuklar, arkadaşları tarafından zorbalığa uğradığı zaman "Babama söylerim, sizi döver." diyerek babasının güçlü olduğunu dile getirir. Aslında güç, birilerini döverek kendini göstermek değildir. Güçlü olmak nedir? Kendine güvenmektir. Öfke kontrolünü sağlamaktır. Sosyal ilişkileri iyi kurmaktır. Ev içinde eşine ve çocuklarına sevgili, saygılı olmaktır. Ailesine yeterli vakit ayırmaktır.          Çocuklar, sözlerden çok davranışları

LGS YOLUNDA ÖĞRENCİLER- AİLELER VE ÖĞRETMENLER-KOÇLAR

    LGS  YOLUNDA ÖĞRENCİLER- AİLELER VE ÖĞRETMENLER-KOÇLAR      Sevgili öğrencilerimiz on aylık heyecanlı, yorucu bir yolculuğa başladınız. Sizlerle beraber bu yolun yolcuları aynı zamanda aileniz ve sizi çalıştıran öğretmenleriniz. Hepinize şimdiden kolaylıkla ve güzellikle dolu bir yolculuk ve mutlu bir son diliyorum. “Koç kimdir, koçluk nedir? “ kısaca açıklayalım. Kelime anlamı olarak koçluk ”coaching” ; birini, bir yerden bir yere götürme anlamına gelir.   Koçluk; istenen performansa ulaşmak için, koç (coach) ve danışan (coachee) arasında kurulan planlı bir gelişim ilişkisidir.    Çağdaş eğitimde öğrenci bilgi yüklenen bir obje değildir; bilgi öğrenci içindir, öğrenci bilgi için değil. Amaç öğrenciye bilgi yığmak değil, öğrencinin bilgiyi anlayabilmesi, kavrayabilmesi gerektiğinde kendi başına bağlantılar kurarak bilgi üretebilmesidir. Gerçekten eğitimin birinci işlevi, çocuğa gerektiğinde bilgiyi nereden nasıl öğrenebileceğine ait temel becerileri, yani “öğrenmeyi öğretmesi”;